Members Login

Εγγραφή
Username:
Password:

Law Clipping title

17/04/2017
Νέα δικαστική απόφαση δικαιώνει αγοραστές ειδικών ομολόγων

Οι αγοραστές, πριν από την εκδήλωση της τραπεζικής κρίσης στην Κύπρο, των ειδικών ομολόγων της Τράπεζας Κύπρου ΜΑΕΚ (Μετατρέψιμα Αξιόγραφα Ενισχυμένου Κεφαλαίου) έχουν στο πλευρό τους μια νέα δικαστική απόφαση. Συγκεκριμένα, 23 κάτοχοι τίτλων δικαιώθηκαν από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, που έκρινε ότι η τράπεζα δεν άσκησε με επιμέλεια την από τον νόμο επιβαλλόμενη υποχρέωσή της να ενημερώσει τους αγοραστές για τους κινδύνους της επένδυσής τους.

05/04/2017
Και το Δημόσιο θα παραστεί ως πολιτική αγωγή στη δίκη της Siemens

Και το Δημόσιο, εκτός από τον ΟΤΕ, θα παρασταθεί τελικά ως πολιτική αγωγή, θα έχει δηλαδή δικαίωμα αποζημίωσης, στη δίκη για τα «μαύρα» ταμεία της Siemens, όπως αποφάσισε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, όπου διεξάγεται η δίκη για τις παράνομες πληρωμές σχετικά με τη μεγάλη σύμβαση εκσυγχρονισμού των ελληνικών τηλεπικοινωνιών στο τέλος της δεκαετίας του 1990.

16/02/2017
Πλήρης ΕΦΚ απειλεί τους παραγωγούς τσίπουρου

Το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς κινδυνεύουν να χάσουν οι παραγωγοί τσίπουρου και τσικουδιάς εάν η Ελλάδα καταδικαστεί από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, στο οποίο αποφάσισε να την παραπέμψει χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τους κακούς χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τον περιορισμό της χύμα διακίνησης των παραπάνω ποτών θα πληρώσουν όχι μόνο οι λεγόμενοι «διήμεροι» παραγωγοί, οι μικροί παραγωγοί που αδειοδοτούνται για μικρές ποσότητες υποτίθεται αποκλειστικά για οικογεν

10/02/2017
Πικραμμένος: «Υπάρχουν θεσμοί και δικαστές που αντιστέκονται»

Αυτή ήταν η τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού Παν. Πικραμμένου για τις αποφάσεις των Ολομελειών του Αρείου Πάγου. Αιχμηρή θέση έλαβε για το θέμα και ο πρώην Πρόεδρος του ΣτΕ και επικεφαλής σήμερα στη Νομική Υπηρεσία της Προεδρίας της Δημοκρατίας Σωτ. Ριζος, χαρακτηρίζοντας «τουλάχιστον παραφροσύνη» τη δημόσια ανακίνηση του θέματος και τονίζοντας «ότι το εν λόγω θέμα κατέδειξε την έλλειψη ευστάθειας των θεσμών».

05/02/2017
Από τα υποθηκοφυλακεία στο Δημόσιο

Στο Δημόσιο περνούν τα άμισθα υποθηκοφυλακεία, τα οποία μετατρέπονται σε έμμισθα με έκτακτη νομοθετική ρύθμιση που αναμένεται να καταθέσει άμεσα το υπουργείο Δικαιοσύνης στη Βουλή. Καθήκοντα προϊσταμένου θα ασκούν πτυχιούχοι νομικής ή ειρηνοδίκες. Αυτή τη στιγμή, από τα 397 υποθηκοφυλακεία που υπάρχουν στη χώρα, μόνο τα 17 είναι έμμισθα και υπάγονται στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ στα άμισθα τα οποία επί της ουσίας δεν λειτουργούν, επικεφαλής είναι ιδιώτες υποθηκοφύλακες οι οποίοι αποδίδουν τα κ

17/01/2017
«Οχι» του ΣτΕ σε ανοικτά καταστήματα όλες τις Κυριακές του χρόνου

Αντισυνταγματική έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας την υπουργική απόφαση Γιακουμάτου με την οποία επιτρεπόταν πιλοτικά η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων σε δέκα περιοχές της χώρας όλες τις Κυριακές του χρόνου. Το μέτρο επρόκειτο να εφαρμοσθεί πιλοτικά για ένα έτος και με βάση τα συμπεράσματα που θα προέκυπταν θα επεκτεινόταν ή όχι και στην υπόλοιπη χώρα.

02/01/2017
Αρειος Πάγος: Απορρίφθηκε το αίτημα των οκτώ Τούρκων για συνεκδίκαση των αναιρέσεών τους

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, απέρριψε το αίτημα των δύο συνηγόρων των 8 Τούρκων στρατιωτικών, να συνεκδικαστούν στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου οι αιτήσεις αναίρεσης κατά των εφετειακών αποφάσεων που αφορούν την έκδοσή τους. Κατόπιν αυτού, οι αιτήσεις αναίρεσης των Τούρκων, οι οποίοι προσγειώθηκαν με στρατιωτικό ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη, μια ημέρα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 στην γείτονα χώρα, θα συζητηθούν στα Ποινικά Τμήματα του Αρείου Πά

22/12/2016
Η Πολωνία θεωρεί «αβάσιμη» την άποψη της Επιτροπής για την έλλειψη «κράτους δικαίου»

Η Βαρσοβία θεωρεί «αβάσιμη» την άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σύμφωνα με την οποία το πρόβλημα του κράτους δικαίου παραμένει στην Πολωνία, αλλά θα απαντήσει εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας στις συστάσεις των Βρυξελλών, ανακοίνωσε σήμερα το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε χθες στην Πολωνία προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει στις νέες παρατηρήσεις σχετικά με την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

18/12/2016
Έφεση κατά της αθώωσης του Α. Γεωργίου άσκησε ο Εισαγγελέας

Έφεση για την απαλλαγή του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, που αθωώθηκε προ ημερών, ασκησε ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών κ. Ηλίας Ζαγοραίος. Ο πρώην επικεφαλής της Αρχής είχε απαλλαγεί από την κατηγορία για παράβαση καθήκοντος που αφορούσε στις καταγγελίες ότι παράλληλα με τη θέση του στην Αρχή, ήταν και μέλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ο Ανδρέας Γεωργίου είχε ομόφωνα απαλλαγεί, καθώς από τη δίκη είχε προκύψει ότι η παραμονή του στο Ταμείο ήταν για λίγο

06/12/2016
Ανατροπή δεδομένων για τους Τούρκους στρατιωτικούς

Την έκδοση τριών από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που είχαν διαφύγει στην Ελλάδα την επομένη της απόπειρας πραξικοπήματος αποφάσισε την Τρίτη το Συμβούλιο Εφετών. Παράλληλα, έφεση κατά της χθεσινής απόφασης του ίδιου δικαστηρίου για μη έκδοση τριών ακόμη, άσκησε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών.